Czyszczenie piekarnika bez użycia detergentów

Dla wielu osób, czyszczenie piekarnika okazuje się żmudną i nieprzyjemną pracą. Zapach detergentów powoduje niesmak, oraz lęk przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Istnieje sposób na nie używanie detergentów, który postaram wyjaśnić się w dalszej części tego tekstu

Środki czyszczące dostępne w sklepach, są jednymi z najbardziej toksycznych i nieprzyjemnych substancji. Pomimo oparów po ich zastosowaniu, dochodzi jeszcze nieprzyjemna woń chemii unosząca się w powietrzu. Czyszczenie nie należy do przyjemnej pracy, ze względu na to, że u podłoża piekarnika często pozostaje ciężki do zmycia osad.

Moczenie akcesoriów z piekarnika

Akcesoria piekarnika stanowią jeden z głównych elementów, którymi powinniśmy zainteresować się na początku czyszczenia. Chromowane pierścienie, kratki oraz gałki piekarnika zbierają tłuszcz i odpryski z jedzenia. Gdy weźmiesz się do mycia piekarnika, namocz te elementy w roztworze jednej szklanki sody oczyszczonej, pół szklanki octu oraz od czterech do sześciu kropli dowolnego olejku. Weź dobrą szczotkę drucianą i zacznij szorować, w celu usunięcia brudu z elementów.

Porządne czyszczenie piekarnika

Miałam pewną przygodę, w której postanowiłam upiec dla całej rodziny babkę z indykiem. Po kilku minutach wszystko w piekarniku zaczęło bulgotać i pryskać, zrobił się straszny bałagan. Przedstawię Ci teraz ciekawy przepis na mieszankę, która sprawdza się w przypadku piekarników, które były zaniedbane przez pewien czas.

Przepis

Przygotuj:

- pół szklanki soli

- jedną czwartą szklanki sody kalcynowej lub boraksu

- 500g sody oczyszczonej

- jedną czwartą szklanki wody

- trzy czwarte szklanki destylowanego octu

- 10 kropli olejku tymiankowego

- 10 kropli olejku cytrynowego lub z trawy cytrynowej

Połącz sól, sodę kalcynowaną i sodę oczyszczoną. Dodaj do tego wodę w taki sposób, aby powstała z tego pasta. Pozbądź się z piekarnika wszystkich kratek i nagrzej piekarnik do temperatury 120 stopni Celsjusza i zostaw na 15 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw otwarte drzwiczki. Za pomocą ściereczki nanieś pastę na ścianki (bądź przy tym ostrożny) i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmieszaj ocet wraz z olejkami eterycznymi w butelce ze spryskiwaczem. Spryskaj ścianki i wytrzyj do czysta, a następnie opłucz.

Złoty środek do regularnego czyszczenia piekarnika

Jeśli masz zamiar czyścić regularnie swój piekarnik, to z pewnością powinieneś zainteresować się tym przepisem.

Przygotuj:

- 2 łyżki sody oczyszczonej

- 2 łyżki mydła kastylijskiego w płynie

- 10 kropli olejku pomarańczowego, cytrynowego lub limonkowego

- jedną drugą szklanki gorącej wody (nie gotującej!)

Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 120 stopni Celsjusza. Następnie zostaw na 15 minut, wyłącz i pozostaw otwarte drzwiczki. Weź butelkę ze spryskiwaczem i starannie wymieszaj mydło, olejek oraz sodę. Dodaj do tego wodę i wstrząśnij. Następnie spryskaj ścianki i odczekaj 20 minut. Po odczekaniu starannie wytrzyj i opłucz, tak aby nie pozostały żadne ślady.