Kupno piekarnika, jaki wybrać?

Piekarnik jest jednym z głównych elementów używanych w dzisiejszej kuchni. Nie wykorzystuje się go tak często jak w przypadku lodówki czy płyty grzewczej, jednak trzeba zastanowić się nad tym, jaki typ piekarnika wybrać.

Rynek sprzętu AGD jest bogaty w przeróżne piekarniki, różnią się rodzajem wykonania oraz funkcjonalnością, ale jaki wybrać aby posiadał wszystkie, niezbędne funkcje?

Podział piekarników ze względu na rodzaj:

- Pierwszy to zintegrowany z płytą grzewczą. Jego działanie uzależnione jest od płyty grzewczej. Jest najczęściej wybieranym piekarnikiem w kuchni.

- Drugim rodzajem jest piekarnik samodzielny. Posiada możliwość zamontowania w dowolnym miejscu.

Ze względu na funkcjonalność, piekarniki dzielą się na 4 typy:

- Piekarnik parowy umożliwia pieczenie z wykorzystaniem pary wodnej. Dzięki zastosowaniu tej technologii możliwe jest ustawienie różnych stopni wilgotności. Jest to dobry wybór dla osób, które cenią sobie zdrowe jedzenie.

- Piekarnik gazowy jest standardowym modelem piekarnika. Najczęściej spotyka się go w domach jednorodzinnych. Wykorzystuje do swojego działania gaz ziemny. Ze względu na bezpieczeństwo, coraz częściej rezygnuje się z tego typu piekarnika na rzecz piekarnika elektrycznego.

- Piekarnik elektryczny do swojego działania wykorzystuje prąd elektryczny. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną, ze względu na oszczędność energii.

- Piekarnik parowy z funkcją pieczenia pod względem działania jest podobny do normalnego piekarnika parowego, z tym że umożliwia pieczenie, które odbywa się za pomocą pary wodnej.

Kupno piekarnika, na co zwrócić uwagę?

Przy zakupie piekarnika warto zastanowić się nad tym, jak często będzie on używany. Istnieje wiele modeli bogatych w najróżniejsze funkcje.

Wielkość jest jedną z cech, która określa komfort użytkowania. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na ilość osób w rodzinie oraz na powierzchnie kuchni, w której będzie stał.

Producenci mają w swojej ofercie piekarniki kompaktowe, które cechują się mniejszymi wymiarami niż zwykłe. Świetnie funkcjonują w małych kuchniach, ze względu na oszczędność miejsca.

Standardowe cechują się wysokością oraz szerokością do około 60cm, posiadają podstawowe funkcje.

Powiększonych używa się w dużych, przestrzennych kuchniach. Dzięki swojej wielkości, możliwe jest przyrządzanie wielu potraw jednocześnie.

Przy zakupie można zwrócić uwagę na sposób otwierania drzwiczek. Najpopularniejszym rozwiązaniem są drzwiczki, które otwierane są do dołu, są one najtańszym rozwiązaniem.

Drzwiczki otwierane do boku (w lewą lub prawą stronę) są wygodnym rozwiązaniem. Zapewniają łatwiejszy dostęp do potraw, szczególnie w przypadkach, gdy piekarnik zamontowany jest w słupku.

Jakie funkcje posiada piekarnik?

Piekarnik posiada wiele funkcji, między innymi:

- Termosonda jest funkcją, która sprawdza temperaturę wewnątrz potrawy

- Funkcja podwójnej komory umożliwia pieczenie dwóch potraw, które są pieczone w odmiennych temperaturach.

- Funkcja rozmrażania polega na wykorzystaniu wentylatora umieszczonego wewnątrz piekarnika, w celu rozmrożenia potrawy w niższej temperaturze.

- Dzięki funkcji szybkiego nagrzewania, możliwe jest ogrzanie piekarnie do określonej temperatury.

- Funkcja grill jest jednym z sposobów grzania piekarnika. Do wyboru są dwa rodzaje, mały grill oraz duży.

- Funkcja samooczyszczenia piekarnika polega na nagrzaniu piekarnika do bardzo wysokiej temperatury i spaleniu zanieczyszczeń

- Zastosowanie mikrofali umożliwia wykorzystanie piekarnika jako mikrofalówki.

- Grzanie górne oraz dolne